Over satellietontvangst


Een tv-omroep, radiostation of internet service provider zendt zijn signaal naar de Astra-satelliet, die op een vaste positie in de ruimte hangt – ruim 36.000 kilometer boven de aarde.


Hoe werkt een satelliet?

Wie de beeld- en geluidskwaliteit van satellietontvangst ziet, zou niet zeggen dat het signaal duizenden kilometers heeft afgelegd voordat het de televisie bereikt. Toch is dat precies wat er gebeurt. Een tv-omroep, radiostation of internet service provider zendt zijn signaal naar de Astra-satelliet, die op een vaste positie in de ruimte hangt – ruim 36.000 kilometer boven de aarde. De satelliet stuurt het signaal weer terug naar een bepaald gebied; dit gebied noemen we de footprint. Voor de Astra-satellieten bestrijkt deze footprint bijna heel Europa.

Welke satellieten zijn belangrijk?

Het Nederlandstalige programma-aanbod wordt via twee satellietposities aangeboden met een pan-Europees dekkingsgebied: Astra 19.2 (footprintbereik) en Astra 23.5 (footprintbereik). Om beide posities te kunnen ontvangen heeft u een 60 cm schotelantenne nodig, voorzien van een zogenaamde dubbele kop (DUO LNB) en een satellietontvanger. Er is veel aanbod in ontvangers. Er zijn zelfs ontvangers die uw favoriete programma's opnemen op een ingebouwde harddisk! Uw satellietspecialist kan u adviseren welke ontvangstinstallatie het beste bij uw wensen past.

Meer informatie:

Wat heb ik nodig voor satellietontvangst?

Hoe installeer ik een schotel?

Is gemeenschappelijke satellietontvangst mogelijk?